فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های حفاظتی - امنیتی
پیاپی 41 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین حیدری صفحات 7-29

    پدیده‌ها، روندها و موقعیت‌هایی که در یک جامعه ایجاد می‌شوند در برخی موارد قابلیت تبدیل‌شدن به بحران امنیتی رادارند و اگر این پدیده‌ها و موقعیت‌ها در یک فرایند منطقی برآورد شده و با ذکر تمام ابعاد، جزییات ، سطوح و... به‌دقت مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گیرند، این اقدام (برآورد مستمر از پدیده‌ها)نیز از ماموریت‌های اصلی و غیرقابل‌انکار نهادهای اطلاعاتی است و هییت حاکمه خواهد توانست بحران‌های امنیتی را برآورد و از وقوع آن‌ها پیشگیری نماید . با توجه به اهمیت بالای برآورد اطلاعاتی در پیشگیری از بحران‌های امنیتی ، در این تحقیق سعی شده با استفاده از مطالعات کتابخانه‌ای نقش برآورد اطلاعاتی در پیشگیری از بحران‌های امنیتی جمهوری اسلامی ایران مورد تحلیل قرار گیرد . مشخص گردید که برآورد اطلاعاتی ، اطلاعاتی صرفا بر اساس حدس و گمان نیست؛ بلکه فرایندی جدی ، عقلانی ، حاوی تحقیقات بی‌طرفانه، فعالیت دقیق اطلاعاتی و بیان واضح و روشن آخرین وضعیت پدیده‌هایی است که بر اساس شواهد و قراین متقن ، قابلیت تبدیل‌شدن به بحران رادارند و در جمهوری اسلامی ایران نیز بایستی برآورد اطلاعاتی به‌عنوان امری مهم در پیشگیری از بحران‌های امنیتی نقش واقعی خود را ایفا نماید.

    کلیدواژگان: برآورد، برآورد اطلاعاتی، بحران، بحران امنیتی، پیشگیری
  • نیما رضایی، مجتبی شریعتی صفحات 31-66

    در نگرش غربی چهار دلیل وجودی برای سازمان‌های اطلاعاتی ذکر می‌شود. هدف اصلی پژوهش حاضر ذکر چرایی نارسایی و نقصان رویکرد غربی در معرفی چهار دلیل وجودی سازمان‌های اطلاعاتی و معرفی یک دلیل وجودی دیگر (علاوه بر چهار دلیل وجودی قبلی) می‌باشد. به‌منظور پاسخ‌گویی به پرسش اصلی این پژوهش، مهم‌ترین داده‌های کتابخانه‌ای و وب محور (اینترنتی) با روش توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرارگرفته و به‌منظور آزمون فرضیه از روش مقایسه کیفی بهره گرفته می‌شود. در این پژوهش نگرش غربی به دلایل وجودی سازمان‌های اطلاعاتی به‌عنوان چارچوب نظری انتخاب‌شده است. اگرچه دلایل نارسایی این رویکرد از حیث معرفت‌شناختی مورد تدقیق قرار می‌گیرد؛ بنابراین این پژوهش در پی پاسخ به این سوال اصلی که «کدام دلیل وجودی می‌تواند هویت متمایز و متفاوتی برای سازمان‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران نسبت به سازمان‌های اطلاعاتی غربی ایجاد نماید؟» این فرضیه را ارایه می‌دهد که «به دلیل استیلای رویکرد معرفت‌شناسی پوزیتیویستی(اثبات‌گرایانه) در غرب (بالاخص ایالات‌متحده و بریتانیا) هدف اصلی سازمان‌های اطلاعاتی غربی مفهوم کلیدی «کنترل» می‌باشد که در چهار دلیل وجودی مطرح‌شده تجلی می‌یابد. با بهره‌گیری از معرفت‌شناسی اسلام تاکید بر وحی در کنار عقل و حس جهت شناخت کامل هستی)، مبنا قرار دادن احادیث نبی مکرم اسلام (ص) در تحسین خدمت به مردم از یک‌سو و پذیرش تعریف سه وجهی از اطلاعات (اطلاعات به ‌مثابه: 1. محصول و 2. فعالیت‌ و 3. سازمان‌ از دگر سو، مولفه دیگری با عنوان کمک به ساختار سیاسی در راستای ارایه خدمات بهینه به جامعه و ایجاد رضایت در مردم به‌واسطه تاثیرگذاری مثبت بر سیاست‌گذاران و ساختارها (بدون دخالت در امور اجرایی) به‌عنوان پنجمین دلیل وجودی سازمان‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران معرفی می‌گردد.» نتایج تحقیق نشان می‌دهد که در این راستا 9 اقدام موثر می‌تواند از سوی سازمان‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران دنبال گردد (بدون دخالت در امور اجرایی) که با استفاده از روش مقایسه کیفی نشان داده می‌شود که این 9 اقدام، متفاوت از چهار دلیل وجودی سازمان‌های اطلاعاتی از منظر غربی‌ها هستند.

    کلیدواژگان: سازمان اطلاعاتی، دلیل وجودی، معرفتشناسی، ارائه خدمات، اسلام
  • افشین راسخی، مصطفی ساوه درودی، رضا قلی زاده شمس صفحات 67-98

    نبود بایسته‌های هشداردهی مطلوب در پیشگیری از تبدیل شدن پدیده‌های اجتماعی، سیاسی و امنیتی احتمالی به رویداد تاثیرگذار، زیربنای توسعه مطلوب امنیت را با چالش‌های جدی مواجه می‌نماید. حوادثسال‌های 96 و 98 بیانگر تغییر رویکرد شگردهای دشمنان نظام اسلامی در گسترش مناطق درگیری و کانون‌های تجمع بوده و میزان خسارات وارده را افزایش داد. با توجه به شرایط فعلی جامعه و وجود مشکلات اقتصادی، افزایش نرخ تورم،کرونا و در پی آن افزایش بیکاری، تشدید نارضایتی‌ها، موج‌سواری عناصر ضدانقلاب، بروز اغتشاشات در محیط آینده را محتمل نموده و اتخاذ تمهیدات لازم برای جلوگیری از تکرار وقایع تلخ گذشته ضروری است. دغدغه محقق، چیستی، چرایی و چگونگی پدیده مورد بحث در محیط آینده است. در این پژوهش با بهره‌برداری از تکنیک داده‌کاوی و ابزار مصاحبه، ضمن بررسی برخی تحقیقات گذشته، در راستای پاسخ به این سوال که"تحلیل جامعه‌شناختی و امنیت- شناختی ناآرامی‌های محیط آینده مبتنی بر بایسته‌های هشداردهی مطلوب کدام است؟" اقدام که پس از جمع‌بندی نهایی، این نتیجه حاصل شد که شاخص‌های مربوط به بعد " جامعه‌شناختی"، از جایگاه بالایی نسبت به بعد" امنیت‌شناختی" در حوزه تحلیل اغتشاشات احتمالی آینده، برخوردار است، به‌طوری که 62 درصد از مقوله‌های استخراج‌شده از مصاحبه، مرتبط با این بعد است. همچنین برابر سنجش انجام شده، در بعد‌"جامعه‌شناختی"، بالاترین تاثیرگذاری در وقوع اغتشاشات احتمالی محیط آینده، مربوط به سه شاخص " احساس بی عدالتی و تبعیض (اقتصاد پایه)"؛ "محرومیت نسبی(جایگاه اجتماعی)"؛"حاشیه‌نشینی" و در بعد " امنیت شناختی" مربوط به" استفاده دشمن از گسل‌های مذهبی، اقتصادی"؛ "موج سواری" و"مدیریت جریان" می‌باشد.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت شناختی، اغتشاش، جامعه شناختی، بایسته های هشداردهی
  • وحیدرضا سلطانی، رضا بیرانوند صفحات 99-117

    ا توجه نیازهای روزافزون زنجیره تامین دفاعی کشور به استفاده از فناوری‌های روزآمد در عرصه تقویت قوای دفاعی در مقابل تهدیدات پیشرو و همچنین نیاز به تامین بخشی از این نیازمندی‌ها از خارج از کشور،لیکن تحریم‌های بین‌المللی وضع‌شده علیه جمهوری اسلامی ایران یکی از چالش‌ها در این امر بوده است.زنجیره تامین در راستای دستیابی به فناوری‌ها موردنیاز ناچار به انجام تعاملات تجاری با خارج از کشور بوده و با توجه به تحریمی بودن تمامی صنایع مرتبط با حوزه دفاعی ، انجام این امر به‌صورت مستقیم امکان پذیر نیست و لازم است از واسطه‌های داخلی و پیمانکاران در این خصوص استفاده شود که لازمه این امر، عقد قراردادهای تامین کالا و خدمات بوده است که گاهی در این قراردادها پیمانکاران به استفاده از موضوع تحریم‌ها به‌عنوان فورس ماژور و امر پیش‌بینی‌نشده اقدام به عدم اجرای تعهدات خود کرده‌اند که با پرداختن به این موضوع و بررسی عنصر فورس ماژور در قراردادهای تجاری به اتخاذ راهکارهای مناسب برای پیشگیری از بروز مشکلات در قراردادها پرداخته است. روش تحقیق، روش آمیخته توصیفی - تبیینی با ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه‌ای و بررسی قراردادهای موجود بوده است. با توجه به نتایج حاصله و ویژگی‌های قراردادهای منعقده در زنجیره تامین نیروهای مسلح مانند محرمانگی و محدودیت‌های مالی و زمانی در تامین اقلام، یکی از راهکارها جلوگیری از وارد شدن قراردادهای این مجموعه‌ها در فرایندهای طولانی قضایی با استفاده از سایر اهرم‌ها و ابزارهای پیش‌بینی‌شده در حقوق قراردادها و امثال آن مشخص گردیده که مشروح آن در متن پژوهش اشاره‌ شده است.

    کلیدواژگان: تحریم بینالمللی، زنجیره تامین، فورس ماژور، قرارداد
  • محمدتقی نادی، سید علی موسوی صفحات 119-149

    جبران خسارت باعث درس عبرت عامل زیان و سایر اعضای جامعه شده و انگیزه‌ای قوی جهت پیشگیری از انجام رفتار زیان‌بار در آینده خواهد بود. محکومیت اغتشاشگران به پرداخت خسارات، یکی از راه‌های پیشگیری از وقوع اغتشاشات خیابانی است؛ به نظر بسیاری از حقوقدانان هدف اصلی جبران خسارت، بازدارندگی و پیشگیری از خسارات آینده بوده و برگرداندن وضعیت سابق در اولویت بعدی قرار دارد. فقدان حکم صریح قانونی باعث جبران نشدن خسارات اغتشاشات می‌شود که علاوه بر ورود ضرر ناروا بر زیان‌دیده، بازدارندگی لازم درصحنه اغتشاشات را مخدوش می‌نماید؛ ازاین‌رو هدف پژوهش حاضر ترسیم راهکارهای حقوقی جبران خسارات ناشی از اغتشاشات به‌عنوان راهکاری پیشگیرانه در جهت وقوع اغتشاشات است. روش دستیابی به این هدف، توصیفی-تحلیلی است و جمع‌آوری داده‌ها و اطلاعات نیز، اسناد و مدارک علمی و پرسشنامه است. یافته اجمالی پژوهش بیانگر این مهم است که حکم جبران خسارت نقشی بازدارنده در اغتشاشات داشته و تصویب قانونی متضمن راهکارها و شیوه‌های جبران خسارت، کمک شایانی در پیشگیری از اغتشاشات و ایراد خسارات خواهد داشت. بر اساس دیدگاه پژوهشگران این تحقیق، صدور حکم جبران خسارت می‌تواند وسیله‌ای برای پیشگیری از دخالت دولت‌های بیگانه و عنصری بازدارنده در رفتار احزاب، گروه‌ها، مدیران و مسیولان باشد. محرومیت افراد موثر در اغتشاش و رجوع نهادهای پرداخت‌کننده به عامل زیان ازجمله مکانیزم‌های موثر در پیشگیری از وقوع خسارات هستند؛ همچنین از نصوص قانونی سایر نظام‌های حقوقی چنین برمی‌آید که از جبران خسارت به‌عنوان ابزاری در جهت کنترل و پیشگیری از اغتشاشات استفاده‌شده است.

    کلیدواژگان: اغتشاشات خیابانی، جبران خسارت، پیشگیری، مسئولیت دولت، خسارات لازمالجبران
  • محمدرضا عزیزی، محمدعلی صلح چی، محمدرضا حسینی صفحات 151-178

    تحول در نظریه‌های امنیت بین‌الملل، تغییر در بنیان‌های هنجاری حقوقی ‌ بین‌المللی را موجب می‌شود و این امر مراتب متفاوتی را از تفسیر تا تغییر و نسخ قوانین موجب می‌گردد که حداقل آن ایجاد تفسیری متفاوت و بلکه متباین از تفاسیر قبلی است و حداکثر آن نیز نسخ قوانین قبلی یا تحول در اساس معنای قوانین رایج است؛ ازاین‌رو می‌طلبد تا نظریه‌های مطرح در حوزه امنیت بین‌المللی موردمطالعه قرار گیرند تا درروند ارزیابی نسبت نظریه و حقوق رابطه متقابل تاثیر آن‌ها بر یکدیگر و شکل‌گیری فرآیندهای نوین هنجار سازی و قانون سازی در محیط بین‌المللی به‌درستی ادراک گردند؛ بر این اساس سوال اصلی این پژوهش آن است که نظریه عملیات تاثیر محور چه پیامدهایی را در تحقق و اعمال حقوق بشردوستانه بین‌المللی و به‌تبع آن در تضمین امنیت ملی مناطق درگیر مخاصمات مسلحانه ایجاد می‌کند؟ برای پاسخ به این پرسش از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شد و نتیجه اجمالی این تحقیق این است که نظریه عملیات تاثیر محور، از رهگذر غلبه و تحمیل اراده خود به حقوق بین‌الملل، قصد دارد تا روند تقنین در عرصه بین‌المللی را متاثر نماید و این امر نهایتا جریان امنیت و صلح را هم در حوزه ملی و هم در حوزه بین‌المللی دچار مخاطره خواهد نمود.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، حقوق بشردوستانه بینالمللی، عملیات تاثیر محور، نظریه جنگ
|
  • Hossein Heidari Pages 7-29

    Phenomena, trends and situations that are created in a society in some cases have the ability to become a security crisis and if these phenomena and situations are estimated in a logical process and by mentioning all the dimensions, details, levels and... are carefully analyzed, that this action (continuous assessment of phenomena) is also one of the main and undeniable missions of intelligence institutions, the governing body will be able to estimate security crises and prevent them from occurring. Considering the high importance of information estimation in the prevention of security crises, in this research, an attempt has been made to analyze the role of information estimation in the prevention of security crises in the Islamic Republic of Iran by using library studies. It was found that information estimation is not just based on speculation, but a serious, rational process, containing impartial research, accurate information activity and a clear and clear statement of the latest state of phenomena that can be converted based on evidence and evidence. to the crisis, and in the Islamic Republic of Iran, information assessment should play its real role as an important factor in preventing security crises.

    Keywords: Estimation, Information Estimation, Crisis, Security Crisis, Prevention
  • Nima Rezaei, Mojtaba Shariati Pages 31-66

    In the western view, four reasons for the existence of intelligence organizations are mentioned. The main purpose of the current research is to mention the reason for the inadequacy and shortcoming of the western approach in introducing the four reasons for the existence of intelligence organizations and introducing another reason for existence (in addition to the previous four reasons for existence). In order to answer the main question of this research, the most important library and web-based (internet) data are examined with descriptive-analytical method and qualitative comparison method is used to test the hypothesis. In this research, the western approach to the reasons for the existence of intelligence organizations has been chosen as the theoretical framework. Although the reasons for the failure of this approach are scrutinized in terms of epistemology. Therefore, this research seeks to answer the main question that “Which reason for existence can create a distinct and different identity for the intelligence organizations of the Islamic Republic of Iran compared to Western intelligence organizations?” It presents the hypothesis that “due to the dominance of the positivist epistemological approach in the West (especially the United States and the United Kingdom), the main goal of Western intelligence organizations is the key concept of “control”, which is manifested in the four reasons for existence. By using Islamic epistemology (emphasis on revelation along with reason and sense to fully understand existence), basing the hadiths of the Holy Prophet of Islam (pbuh) on praising service to people on the one hand and accepting a three-dimensional definition of information (information to For example: 1) product, 2) activity and 3) organization) on the other hand, another component called helping the political structure in order to provide optimal services to the society and create satisfaction in the people through positive influence on policy makers and structures (without interfering in executive affairs) is introduced as the fifth reason for the existence of intelligence organizations of the Islamic Republic of Iran. The results of the research show that in this direction, nine effective measures can be followed by the intelligence organizations of the Islamic Republic of Iran (without interfering in executive affairs), which is shown by using the qualitative comparison method that these nine measures are different from the four The reason for the existence of intelligence organizations is from the point of view of Westerners.

    Keywords: Intelligence Organization, Reason For Existence, Epistemology, Providing Services, Islam
  • Afshin Rasekhi, Mostafa Saveh Droodi, Reza Qolizadeh Shams Pages 67-98

    The lack of proper warning measures to prevent potential social, political and security phenomena from becoming an impactful event, the infrastructure for the development of security faces serious challenges. Events in the years of 96 and 98 showed a change in the approach of the enemies of the Islamic system in the expansion of conflict areas and gathering centers and increased the amount of damages. Considering the current conditions of the society and the existence of economic problems, the increase in the inflation rate, corona virus and the subsequent increase in unemployment, the intensification of dissatisfaction, the surfing of anti-revolutionary elements, the occurrence of disturbances in the future environment is likely and the necessary measures must be taken to prevent the repetition of bitter events. The concern of the researcher is what, why and how the phenomenon is discussed in the future environment. In this research, using the data mining technique and interview tool, while examining some past researches, in order to answer the question, “Which is the sociological and cognitive security analysis of future environmental unrest based on the optimal warning measures?” was taken that after the findings, it was concluded that the indicators related to the “sociological” dimension have a higher position than the “security-cognitive” dimension in the field of analyzing possible future disturbances, so that 62% of the categories extracted from the interview is related to this dimension. Also, according to the assessment, in the “sociological” dimension, the highest impact on the occurrence of possible disturbances in the future environment, related to the three indicators “feeling of injustice and discrimination (basic economy)”; “relative deprivation (social position)”; “marginalization” and in the dimension of “cognitive security” related to “the enemy’s use of religious and economic faults”; “surfing” and “flow management”.

    Keywords: Security, Cognitive Security, Disturbance, Sociology, Warning Obligations
  • Vahidreza Soltani, Reza Beyranvand Pages 99-117

    Considering the increasing needs of the country’s defense supply chain to use the latest technologies in the field of strengthening the defense forces in the face of advanced threats and also the need to provide part of these requirements from abroad, but the international sanctions imposed against the Islamic Republic of Iran has been one of the challenges in this regard. In order to obtain the required technologies, the supply chain is forced to carry out commercial interactions with foreign countries, and due to the embargo of all industries related to the defense field, it is not possible to do this directly, and it is necessary to use internal intermediaries and contractors. It should be used in this regard that the requirement for this was the conclusion of contracts for the supply of goods and services, and sometimes in these contracts the contractors used the issue of sanctions as a force majeure and unforeseen event to fail to fulfill their obligations. This issue and the examination of the element of force majeure in commercial contracts have adopted appropriate solutions to prevent the occurrence of problems in contracts. The research method was a descriptive-explanatory mixed method with a tool for collecting library information and checking existing contracts. Considering the results obtained and the characteristics of the contracts concluded in the supply chain of the armed forces, such as confidentiality and financial and time limitations in the supply of items, one of the solutions is to prevent the contracts of these collections from entering into long judicial processes by using other levers and tools. It is specified in the law of contracts and the like, which is explained in the text of the research.

    Keywords: International Embargo, Supply Chain, Force Majeure, Contract
  • MohammadTaghi Nadi, Seyed Ali Mousavi Pages 119-149

    Compensation will serve as a lesson to the cause of damage and other members of society and will be a strong motivation to prevent harmful behavior in the future. Condemning rioters to pay damages is one of the ways to prevent street riots. According to many jurists, the main goal of compensation is to deter and prevent future losses, and restoring the previous situation is the next priority. The lack of a legal text causes the damages of riots not to be compensated, which, in addition to causing undue damage to the victim, distorts the necessary deterrence at the scene of the riots. Therefore, the aim of the current research is to draw legal solutions to compensate for the damages caused by riots as a preventive solution for the occurrence of riots. The method of achieving this goal is descriptive and analytical, and the collection of data and information is documents, scientific documents and questionnaires. The summary findings of the research indicate that the compensation order has a deterrent role in riots and the adoption of a law containing solutions and methods of compensation will be of great help in preventing riots and damages. According to the researchers of this research, issuing a compensation order can be a means to prevent the interference of foreign governments and a deterrent element in the behavior of parties, groups, managers and officials. Deprivation of the people involved in the disturbance and referral of the paying institutions to the cause of the loss are among the effective mechanisms in preventing the occurrence of losses. It also appears from the legal texts of other legal systems that compensation has been used as a tool to control and prevent riots.

    Keywords: Street Riots, Compensation, Prevention, Government Responsibility, Compensatory Damages
  • MohammadReza Azizi, MohammadAli Solhchi, MohammadReza Hosseini Pages 151-178

    The evolution in international security theories causes changes in international legal-normative foundations and this causes different levels from interpretation to change and repeal of laws, which at least creates a different interpretation and rather different from the previous interpretations. And the maximum is the copying of previous laws or changes in the meaning of common laws, therefore it requires that the theories proposed in the field of international security be studied in order to evaluate the ratio of theories and laws, their mutual influence and impact on each other. and the formation of new processes of norming and legislation in the international environment should be understood correctly. Based on this, the main question of this research is that what consequences does the theory of impact-oriented operations create in the realization and application of international humanitarian rights and, consequently, in guaranteeing the national security of areas involved in armed conflicts? To answer this question, a descriptive-analytical method was used, and the summary result of this research is that the theory of influence-oriented operations, through overcoming and imposing its will on international law, intends to affect the process of legislation in the international arena and This will ultimately endanger the flow of security and peace both in the national and international spheres.

    Keywords: National Security, International Humanitarian Law, Impact-Oriented Operations, Theory of War